2010. december 30., csütörtök

Szömörcének

Igaz, Avery Denison márkájú az én pisztolyom is, nem Prym, de megnéztem neten, teljesen ugyanolyanok, csak színben más a kettő, működésük is azonos elvű és a méretük is.

Tehát: fontos, hogy a tűt teljesen ütközésig nyomjuk át a három rétegen így:

Biztonság kedvéért a túloldalról is:


Ekkor lőjük csak ki a szálat, ezután kihúzva a tűt a műanyag szál az anyagban marad.

Kicsit piszkáltam a tűt a pisztolyban, meg emlékszem még kereskedőkoromból, hogy ha egy milliméterrel elfordult, akkor már nem lőtte ki a szálat, mert nem illeszkedett bele rendesen. Arra figyeljetek, hogy a tűben a vájat pontosan szemben legyen, a szál bele tudjon simulni, mert egy kis fémrúd lövi ki, ha nincs minden a helyén, mellé tolja a műanyag szálat és nem történik semmi. Arra is figyeljetek, hogy a műanyag szálakat ütközésig toljátok a pisztolyba, mert ha nem ér bele a tűben lévő nútba, akkor megintcsak nem történik semmi.

10 megjegyzés:

Szömörce írta...

Köszönöm:) nekem az a gondom, hogy mikor húzom hátra a ravaszt, a pöckök behelyezése előtt? a tetején is van valami gomb, azzal kell valamit csinálni? Nekem továbbra is bent ragadnak a pöckök, el sem jutnak a tű végéig:(

Szömörce írta...

Á, most is próbálgattam, de elakad a szál és onnantól nem történik semmi:(

dióhéj írta...

A ravaszt akkor kell hátrahúzni, amikor teljesen átnyomtad a tűt a rétegeken. A tetején a gomb elvileg a tű rögzítésére szolgál. Ha elakad a szál, próbáld megnézni, nem dugod-e nagyon bele a nútba, vagy nincs-e elfordulva kicsit a tű. Bátran lazítsd meg a tetején lévő gombbal és ha úgy látod, hogy nem jó irányba áll, akkor állítsd be úgy. Azért semmit nem erőltess, a gombnak könnyen kell járnia és a tű is könnyedén kijön, ha el lett fordítva a gomb.

Szömörce írta...

Tetején nem lehet a gombot forgatni, csak lenyomni, az oldalán van még egy kis kar, amit nem tudok hogy mi. Most próbálgattam , minden második belement, de az normális, hogy ehhez kétszer kell meghúznom a ravaszt, mert elsőre csak félig nyomja bele a tű a vájatba a pöcköt és másodikra tolja bele az anyagba?

dióhéj írta...

Na akkor az a kis kar az oldalán, azt forgasd el és próbáld a tűt tökéletesen irányba állítani, mert valószínűleg az lehet a baj, hogy nem pont úgy áll, hogy a fémrúd bele tudja tolni a műanyag szálat. Remélem sikerül.

zazálea írta...

jaj, én ezt nem értem, ez mire való, ez a célszerszám, megtudhatom? nagyon komolyan kérdezem!

dióhéj írta...

szia Zazálea :)

Ez gyors összetűzésre szolgál, nagyon hasznos nagyobb takaróknál, mert nem kell fércelni, vagy ezer biztosítótűvel órákig tűzködni a munkát. Biztosan láttál már árazópisztolyt, ez ugyanolyan, csak sokkal kisebb szál való bele és tökéletesen összefogja a három réteget, olyan kicsike vékony műanyag szál, hogy egyáltalán nem zavaró varrás közben.

KicsiKató írta...

Ez a Szép Gábor-féle? És hány millik betétet használsz? megígértem neki, hogy ha nem lesz nagy baja a gépemnek, legközelebb vásárolok nála bőségesen, ötszázból megvolt a javítás, úgyhogy most már beruházok én is egy ilyen készülékbe. Még valami - neked van olyan pöcökkiszedő szerszámod is? És a tű mennyire strapabíró, érdemes abból is venni egy tartalékot?

dióhéj írta...

Szia KicsiKató!
Nem, nem Gábornál vettem, még nem jártam nála, itt vettem tébányán, messzebbre ritkán jutok vásárlásügyileg. Nincs ráírva, hogy hány milis, ránézésre olyan 5-6mm-es lehet(vonalzót hirtelen nem találok).

Pöcökkiszedőm még nincsen, nemrég olvastam én is az indexen, hogy létezik ilyen, szerintem hasznos holmi lehet, mert amilyen egyszerű belőni, olyan macerás kiszedegetni.

Két takarót megtűztem már vele, de a tű nem tört még el, szerintem bírni fogja a strapát, én nem vennék tartalékot, habár nem tudom mennyibe kerül, az igaz, hogy nagy bosszúság, ha éppen akkor törik el, amikor használja az ember lánya.

Kaccat írta...

Sziasztok, csak most akadtam erre a bejegyzésre.
Szömörcének:
előfordulhat, hogy nem megfelelő szállal használod. (létezik normál és vékony szál is) a vékony szál általában nagyon kusza (kivéve a Dennison, de az meg nagyon drága, mert 10000-es kiszerelésben van) viszont nem mindegy, hogy a pisztoly milyen. Ha vékony, akkor általában valahol van rajta egy F betű (fine) vagy egy S betű, az a standard.
Ránézésre nincs sok különbség a kettő között, de nem kompatibilisek. esetleg a tű nem belevaló, de típustól függően okozhat gondot a a benne levő kés is ami levágja a szálat a többiről.
A tű akkor törhet el, ha leejtitek, vagy nagyon kemény anyagba akarjátok használni (sűrű szövésű), azokhoz létezik edzett tű.
Azért bizonyos használat után kopik ez is mint a varrógéptű, ha már nagyon tompa érdemes cserélni.
Ja még egy fontos dolog, ha elakad a szál a tűbe, akkor soha ne erőből próbáljátok a ravaszt meghúzva kiszedni onnan, hanem piszkáljátok ki egy tűvel. Ha elgörbül az, ami a szálat kilöki a tűbe, dobhatjátok ki az egész gépet.
Remélem tudtam segíteni, nem akartam okoskodni, csak munkakörileg ismerem a szerkezetet.
(ezt már csak zárójelbe írom, de a varrós boltok iszonyat drágán adják, pedig nem egy drága dolog egyébként :-), keressetek rá a neten hogy belövőpisztoly, és rájöttök ;), bár a kereskedelemben a legrövidebb szál amit használnak az a 15 mm így a szálat lehet, hogy érdemes a varrós boltokból beszerezni, mert ott vannak kisebbek is, meg egyébként dobozra árulják ezeket és egy dobozban 5000 szál van - 50-100 szál van egy "levélen")