2010. november 25., csütörtök

Fehér csipkebetétes felső

Szalagavatóra varrtam ezt a felsőt, aztán végül mást vettem fel. Az alapanyaga lycraszálas pamutdzsörzé, a lycra szálat nagyon szeretem, kicsit nehezebb vele dolgozni, de a rugalmas anyagokat amúgy sem könnyű varrni, viszont nem nyúlnak ki, kevésbé bolyhosodnak és nem deformálódnak. Hátrányuk, hogy erősen testre tapadnak, még akkor is, ha nem teljesen feszes darabok, ott is tapadnak, ahol nem éppen előnyös az ember lányának :)
Majd egy legközelebbi alkalomra azért jó lesz.


A nyakát, az alját és az ujját körben rugalmas csipkeszegéllyel díszítettem, ezt leszámítva teljesen egyszerű fazon, kicsivel csípő alá ér.


2010. november 23., kedd

Without kunin felt avagy kunin felt never ever!

Jippí! Maple adta az ötletet, hogy nézzek szét műszálas filc ügyben hobbiboltokban, de hát ma már gyalogoltam eleget, ezért tovább túrtam a szekrényeket, tegnap már kipróbáltam a rávasalható közbélést, függönyaggal is próbálkoztam, de egyiknek sem lett olyan hatása, mint amit szerettem volna, Kinzo márkájú hőlégfúvóm pedig a név kötelez szlogenhez hűen nem csak az olvasztani kívánt jószágokat tette próbára, hanem az én türelmemet is. De most kipattant a szikra, kíváncsi vagyok, hányan találják ki mire kukacoltam a virágot és mi volt az az anyag, ami pillanatok alatt megadta magát a kínzóeszköznek.

Íme a fotó:


Aki még nem próbálta volna: az anyag beleolvad a cérna szálaiba, ezáltal kemény, műanyag tapintású felületet kapunk, a virágot, vagy mintát körbevágva egy könnyen felvarrható díszt kapunk, ha kicsit belevágunk a varrásba az sem baj (csak legfeljebb nem szép), mert a beleolvadt műszáltól annyira megkeményedik, hogy nem foszlik. Persze ez itt a képen csak egy hevenyészett nem túl szép minta, ennél természetesen sokkal szebbeket szeretnék varrni, ez csak kipróbálásilag készült.

Kiegészítés: láttam újságokban, hogy akár avalont is szorítanak hímzőkeretbe, most én csak úgy simán varrtam erre az anyagra, de ha igazán szépet akarunk, azt hiszem ezt is be lehet szorítani minden további nélkül.

Újabb kiegészítés: kipróbáltam még egy anyagot, szerintem ez lesz az igazi.








Végül kontrasztként álljanak itt a próbálkozások...nem kérdés, hogy melyik a befutó azt hiszem :)


Kunin felt

Régóta szeretném kipróbálni ezt a technikát, de hiába írtam be a keresőkbe, nem adott ki csak külföldi oldalakat és ott sem túl sokat, a technikát pedig sehol nem írják le, illetve egy könyvemben, de hiába jártam el úgy, ahogy a könyvben le van írva (tán nem fordítottam elég gondosan, bár az 5cm angolul is és magyarul is ugyanazt jelenti azt hiszem), nem sikerült. Aki esetleg tud valamit erről a technikáról, vagy alkalmazta már, segítsen nekem szegény halandónak. Arra gondoltam, tán soluvliest használnék, de az teljesen kioldódna, márpedig én pont ilyen hatást szeretnék elérni, mint itt a kalapon, amit a könyvemből fotóztam. A kicsi sárga virágot, közönséges rávasalható közbélésre varrtam és azt hőlégfúvóztam, még aránylag jobb is lett, mint a másik.

Ez a kunin felt, vagy kunin filc úgy működik, hogy a megvarrt mintát hőlégfúvóval biztatjuk kb 5 cm távolságról, akkor a filc kiolvad a cérnák között és szép csipkeszerű mintát kapunk. Elvileg ugye, mert ahogy a képen is látható, megég a cérna is és a filc alapos biztatás után sem akar olvadni, majdnem több ideig hőlégfúzóztam pedig, mint amennyi ideig varrtam. Vajon mit csinálok rosszul?

A cél, amit a könyvből fotóztam:


Saját sikertelen próbálkozásaim: