2008. július 15., kedd

Portugália

A többi országban is megfogott az építészet, városok, falvak, épületek, kertkultúra, valahogy mégsem találtam olyan képet, ami megihletett volna. Ez most igen. Szándékosan szedett-vedett perspektívájúra készítettem, ez és a színes házfalak mesebelivé teszik, ilyen kicsike textilen amúgy is lehetetlen a valóság hű ábrázolásam, meg persze nem is cél.

Szeretek kísérletezni, próbálgatni anyagokat, úgy mutatnak-e, ahogyan elképzeltem őket. Ez annyira úgy mutatott, hogy le se vettem onnan soha többet.Aztán elkezdtem kiszabni és felrakosgatni a házikókat, de egyszer pórul jártam ezzel a szürke merevítővel, így nem vliesofixeztem (vliesofix=vasalóval felvasalható fátyolragasztó, ami hőálló papírra van kasírozva, formára vágva az anyagra kell vasalnim, a papírt lehúzni, ezután vasalóval textilre rögzíthető), hanem ragasztóspray-vel dolgoztam.

Illanófilccel (illanófilc=textilre motívumok rajzolhatók vele, kétféle létezik, egyik idővel magától felszívódik, másikat némi nedvességgel kell biztatni az illanásra) felrajzoltam előre az abalakokat. Érdemes óvatosan bánni vele, mert erősen vegyszerérzékeny, mondhatni illékony az illékonysága, ha ragasztó, vagy mondjuk domesztosz éri, ez utóbbit a Thaiföldi táncosnőm készítése közben megtapasztalhattam.
Keveset bontottam is. Az erkélyekre fekete csipkét tettem, amit kapásból túl erőszakosnak gondoltam ezekhez a pasztell árnyalatokhoz, dehátugye a lustaság. Egyiket felvarrtam, aztán úgy döntöttem előbányászok némi fehér csipkét és befestem valamilyen semmilyen színűre inkább.
Ilyen volt feketével:


Ez bizony csúnya vót, úgyhogy némi festés után már csak cirka másfél órás franciacsomózás várt rám. Próbálgattam én mindenféle virágmintás anyagot lelógatni az erkélyről, de nem volt az igazi.

9 megjegyzés:

katafolt írta...

Milyen kár,hogy a kinagyított kép homályos,elmerülnék a részletekben!Nagyon jó lett.
Az illanófilcről:egy babatakarón fedeztem fel véletlenül,hogy ha rávasalok a Prym ceruza vonalára,nem tűnik el hamar-anyaga válogatja,néha napokig is megmarad.

dióhéj írta...

jogos...este fényképeztem vaku nélkül, kicseréltem most egy jobbra, hátha...

kastanie írta...

Kedves Dióhéj!
Nagyon izgalmas volt követni, hogy jutottál el a végső formáig. (Így én is fellélegeztem, amikor a fekete erkélyt lebontottad.)
Külön kösz, hogy a szakszavakat megmagyaráztad.

dióhéj írta...

nem is biztos, hogy nektek kell ez a magyarázat...arra gondoltam, régebben én is rákerestem a quilt, patchwork, foltvarrás szavakra és ha odagabalyodtam egy oldalra, bizony nem tudtam mire használják ezeket az eszközöket....

katafolt írta...

Köszi!Kigyönyörködtem magam...de hogy cserélted ki?!Nekem még képet letörölni sem sikerült.

dióhéj írta...

új bejegyzés-->bejegyzések szerkesztése, kiválasztom melyiket szeretném szerkeszteni itt a html nézetre kattintok, a képek kódja a href=képneve.jpg kacsacsőr satöbbi satöbbi...a lényeg, hogy kacsacsőrrel és a bötűvel kezdődik, a vége /a és kacsacsőr > ideteszem, de lehet hogy kóddá alakítja...szóval ezt a kódot kivágom és a feltöltött kép kódját a helyére teszem...

katafolt írta...

Köszi szépen!Ezt lehet,hogy közkinccsé tehetnéd,egy csomó blogban olvastam már,hogy másnak is gond...

Elizaniko írta...

Dióhéj !
Egy meglepetés vár itt:
http://elizaniko.blogspot.com/2008/07/megkaptam-blogos-letem-els-virtulis-djt.html

dióhéj írta...

gyrekek...ez a díj asszem kezd elburjánzani...