2011. szeptember 11., vasárnap

A lyukról

éppen hús sütés közben olvastam Csokifoltéknál. Le is rohantam azonnalnyomban és megnéztem bernina kistesót, vajon rendelkezik-e ilyen titokzatos lyukkal. Egy kicsikét kisebb -elvégre kistesó-, de van neki. Rohantam is vissza húst abajgatni, de fejembe vettem, hogy azután alaposan körbejárom ezt a témát. Arra jutottam, hogy az alsó szálat mozgató szerkezet olajozására szolgál. Szét is szedtem kicsike alkatrészekre ott lent, lecsavaroztam a tűlemezt is, mert ha már olajozok, ne keveredjen az olaj a textilből évek alatt kikívánkozó elemi szálakkal na és a porral. Köznapi nyelven: sima kosszal.
Valahogy így nézett ki, szégyengyalázat, azért mégis lefotóztam, hátha más is kedvet kap egy kis gép takarításra:

Ilyen szép lett:

Be is fejeződött itt majdnem géptakarítónői pályafutásom, de szerencsére eszembe jutott, hogy hiába fémalkatrészek belül, a burkolat mégiscsak műanyag, mint ilyen, erősen sztatikus, vonzza a port, a szöszöket, ezért aztán a felső burkolatot is eltávolítottam:


Régebben kompresszorral fújtam bele a gépbe mindenféle lyukakon, de gondolom a szöszök nem találták egyedül a kijáratot, most egy erős sörtéjű ecsettel biztattam őket, a tűlemezre egy fehér papírlapot tettem, ha már a pincét kitakarítottam, ne hulljon le a szemét a padlásról :)



No. Most pedig kezdődnek a kísérletek a Csokifolt Ági által említett lyukkal :)






1 megjegyzés:

Ági írta...

Ez a bejegyzés több okból is megnyugtatott!
1. Nem csak én lógok a neten főzés közben
2. Nem csak az én gépemen van lyuk

Porcsomókat én gyakran tisztítom, mert már jártam pórul emiatt.
Jó játszadozást a talált lyukkal!! :-)) A szálfeszességgel és a fonallal ha elbabrálsz izgalmas dolgokat lehet alkotni!(alsó szál feszesebb, felső lazább = szinte hurkás lesz az anyag az alatta levő zsinórtól)
Ági