2010. november 23., kedd

Kunin felt

Régóta szeretném kipróbálni ezt a technikát, de hiába írtam be a keresőkbe, nem adott ki csak külföldi oldalakat és ott sem túl sokat, a technikát pedig sehol nem írják le, illetve egy könyvemben, de hiába jártam el úgy, ahogy a könyvben le van írva (tán nem fordítottam elég gondosan, bár az 5cm angolul is és magyarul is ugyanazt jelenti azt hiszem), nem sikerült. Aki esetleg tud valamit erről a technikáról, vagy alkalmazta már, segítsen nekem szegény halandónak. Arra gondoltam, tán soluvliest használnék, de az teljesen kioldódna, márpedig én pont ilyen hatást szeretnék elérni, mint itt a kalapon, amit a könyvemből fotóztam. A kicsi sárga virágot, közönséges rávasalható közbélésre varrtam és azt hőlégfúvóztam, még aránylag jobb is lett, mint a másik.

Ez a kunin felt, vagy kunin filc úgy működik, hogy a megvarrt mintát hőlégfúvóval biztatjuk kb 5 cm távolságról, akkor a filc kiolvad a cérnák között és szép csipkeszerű mintát kapunk. Elvileg ugye, mert ahogy a képen is látható, megég a cérna is és a filc alapos biztatás után sem akar olvadni, majdnem több ideig hőlégfúzóztam pedig, mint amennyi ideig varrtam. Vajon mit csinálok rosszul?

A cél, amit a könyvből fotóztam:


Saját sikertelen próbálkozásaim:









5 megjegyzés:

Polyák Ildikó írta...

Kunin filc és kunin filc között van különbség: van, amelyik baromi nehezen olvad, más pedig mindjárt. Nem tudom, honnan rendelted, de a www.quiltundtextilkunst.de-ben kaphatók tényleg olvadnak. Míg - nem írom, de ugyancsak német bolt - a másik az istennek se.
Mielőtt megveszed, kérdezd meg biztos olvad-e. A hivatalos magyarázat szerint az újabb filceket már "lángmentesítik" balesetmegelőzési célzattal.

dióhéj írta...

Hát izé...Margitka boltjában vettem, ezek szerint jobb, ha onnan rendelek, ahonnan mondod. Köszönöm szépen Ildi :)

Névtelen írta...

Hát hiába járkálok én ide nézegetni, hogy mire kukacoltad?
A tippem vagy egy darab csipke, de az túl egyszerű ötlet lenne. Papírtörülköző?

dióhéj írta...

Szia Márta néni :) Nem is ennél a posztnál volt kérdés ez, hanem a következőnél, itt kunin filcre kukacoltam, csak sajnos a kunin filc nem viselkedett előírásszerűen, valószínűleg lángmentesített, ahogy Ildi is írta. A következő posztban mutattam vatelinre, illetve egy kárpitosok által használt vékony műszálas molinóra kukacolt próbadarabot, azok egészen jól sikerültek.

kastanie írta...

Hű, még alig tértem magamhoz, véletlenül jártam erre :-)