2011. július 15., péntek

Az történt

hogy beleszerettem ebbe a zokniba.

Sajnos nem tudok zoknit horgolni és még csak leírást sem találtam sem a neten, sem az itthoni horgolós archívumomban. Kérem, aki tud zoknimintát, küldje el nekem emailben, vagy akár itt hozzászólásban a linket. A csipkeminta része nem okoz gondot, akár ránézésre sem, de hasonló mintáim vannak, viszont képtelen vagyok fejből kitalálni, hogyan álljak neki, hogy folytassam és vajon hogy készítsem a sarokrészt.
Előre is köszönöm.


2011. július 13., szerda

Táska újrahasznosított anyagból, lépésről lépésre - Recycled bag step by step

A táska, egy direkt erre a célra turkált férfifarmerből és direkt erre a célra turkált fonott bőr övből készült. 
1. Kiszabtam a nadrág szárából a táska alsó részét, arra ügyeltem, hogy olyan részt válasszak, ahol egyenes a varrás.
2. Megrajzoltam illanófilccel a mintát, aztán néhány este alatt kihímeztem tévéhallgatás közben.



3. Kiszabtam ugyanakkora méretűt vatelint, mint az alsó rész, középen és körben hozzávarrtam, ügyelve arra, hogy a vatelin ne húzza össze túlságosan a farmert. 


4. A farmernadrág fenekéről levágtam egy farzsebet és a táska másik oldalára varrtam.


5. Ezután kiszabtam a felső részt, ezt valamivel kisebbre, ezután középrésznél kissé ráncolva az anyagot rávarrtam mindkét alsó részt a felső részekre, majd le is tűztem.




6. Kifordítva összevarrtam a táska oldalrészeit.


7. lecsaptam a csücsköket, itt ügyelni kell, hogy szép párhuzamos és pontosan egyforma legyen, hiszen ez lesz a táskánk alja, vagy talpa, ha nem szimmetrikus, akkor csálén áll a táska.


8. Bújtatókat szabtam az övről levágott véghez és csatos részhez oly módon, hogy egyszerűen összevarrtam az anyagot, kifordítottam és néhány tűt eltörve óvatosan rávarrtam a bőrre.



9. Illanófilccel bejelöltem a középrészt mindkét oldalon, majd a képen látható módon felvarrtam a csatokat. 





10. Mielőtt összevarrtam volna a táskát, kiszabtam bélésanyagból a pontos mását az alsó és a középrésznek is. 
Az alsó részre került egy zseb is, amit összevarrás előtt felvarrtam az egyik oldalra, ezután összevarrtam a táskát úgy, hogy az alján kihagytam egy jókora részt, amin vélhetőleg majd átfér az egész táska, hogy ki tudjam fordítani.

11. Az öv maradék részét akkorára vágtam, hogy kényelmesen lehessen vállon hordani, ezután farmerból ugyanolyan bújtatókat varrtam a végeire, mint a csatoknál, majd a táska színére varrtam ezeket.


12. Összemértem a bélés és a táska száját, hogy valóban pontosan egyformák-e, a bélés egy kicsivel nagyobb volt, ezért mindkét oldalon kicsit beszűkítettem. 
13. Miután meggyőződtem arról, hogy a szájak pontosan illeszkednek, összevarrtam őket ügyelve arra, hogy az összevarrás eltakarja a fülek felvarrását. Biztos ami tuti, kétszer varrtam körbe.





14. Kifordítottam a táskát, kihúztam a bélést és az alsó részt levarrtam.